Stuart Gutman

Williams College (Massachusetts), Bachelor of Arts, 1990
Brighton Alexander Training Centre (U.K.), 1994
Membre de l’APTAE i l’AmSAT

Vaig començar a rebre classes de Tècnica Alexander al 1990 amb Tessa Marwick (ara co-directora del centre de formació Alexander Technique Centre Amsterdam, Holanda) en el darrer any dels meus estudis de teatre a la Universitat Williams College, Massachusetts (EE UU). Aviat em vaig adonar que acabava de trobar una tècnica per superar els meus propis límits, cosa que havia estat buscant sense saber-ho però no sabía que existia, ni tan sols que podía existir. Els meus propis patrons inconscients de pensament, postura i moviment m’havien portat a un carreró sense sortida i, per tant, seria desfent conscientment i reorganitzant aquests patrons, el que me’n treuria.

Els canvis i millores que havia experimentat en la coordinació, les reaccions i en el meu estat general, van anar més enllà de la formació en teatre en si, i em van convèncer per desenvolupar les eines i les habilitats que estava aprenent de la manera més intensiva possible. Vaig fer la meva formació de professor de Tècnica Alexander al Brighton Alexander Training Centre, a Anglaterra, entre 1991 i 1994, sota la direcció de John Nicholls. Nicholls es va formar amb Walter Carrington, de qui després seria assistent, al Constructive Teaching Centre de Londres, la continuació del centre original que fundà Alexander el 1931.

Vaig fer classes particulars amb professorat de la primera generació, com en Walter Carrington, la Peggy Williams i l’Elisabeth Walker, i també vaig treballar amb professorat reconegut de la segona generació com la Lizzie Atkinson, l’Anne Battye, en Paul Burge, en Ron Murdock, la Ruth Murray i la Caroline Nicholls.

Estic donant classes de Tècnica Alexander des de que em vaig graduar al 1994, i des del 2011 sóc director amb l’Emi Argemí de l’escola de formació de Tècnica Alexander tat(bcn). A més de les classes privades a Terrassa i Barcelona, treballo al Conservatori Professional de Música de Terrassa des del 2002. També he fet classes a l’Institut del Teatre de Barcelona (2003-2007), i he fet moltes presentacions i cursos amb diversos professionals com mestres, fisioterapeutes, treballadors socials, nedadors, músics, cantants, ballarins i actors.


Practicar la Tècnica Alexander per a un mateix i ensenyar-la són, essencialment, el mateix procés (però augmentat), i m’agrada poder compartir l’experiència i els beneficis que m’ha aportat a mi.

Es tracta d’una disciplina psicofísica subtil i profunda que actua en la franja d’interconnexió entre el cos i la ment. La Tècnica ofereix un camí de descoberta i desenvolupament per a qui estigui interessat en explorar aquest terreny.

Emi Argemi

Llicenciada en Filosofia i Ciències de l’Educació (Pedagogia Terapèutica). Universitat de Barcelona, 1989
Formada al Brighton Alexander Training Centre (Anglaterra), 1995
Membre de l’APTAE i l’STAT

Després de 13 anys com a especialista de Psicomotricitat a l’Escola Pública de Primària, i un cop em vaig llicenciar en Ciències de l’Educació (Universitat de Barcelona), la meva inquietut per la recerca en el món de la Pedagogia, la dansa i el moviment, em va dur a explorar una sèrie de tècniques de treball corporal conegudes a Europa i arreu del món, però poc en el nostre país. Entre elles hi vaig trobar la Tècnica Alexander i vaig començar a rebre’n classes setmanalment amb la Nica Gimeno el 1990. Al cap de dos anys, i després de visitar escoles de París i Londres, vaig començar la meva formació al Brighton Alexander Training Centre, a Anglaterra, dirigit per John Nicholls.

Vaig fer classes amb en Walter Carrington, la Peggy Williams, i l’Elizabeth Walker, formats amb Alexander; i també amb molts professors de segona generació, com en Ron Murdock, la Caroline Nicholls, l’Steven Shaw (natació i TA), i la Jessica Wolf (respiració i TA). Vaig fer una presentació a la 7a Conferència Internacional de Música i la Tècnica Alexander a la Guildhall School of Music and Drama de Londres el maig del 2009 amb el títol: “Dealing with Stage Fright in the Conservatory. An Alexander Technique approach”. Vaig participar en un curs intensiu amb la Rachel Zahn sobre ciència cognitiva i la Tècnica Alexander, “The Embodied Mind”, a Berlin el maig del 2014.

Des de que em vaig graduar a Brighton estic donant classes particulars de Tècnica Alexander. També he treballat com a professora de T. Alexander a l’Institut del Teatre de Barcelona, en la ESMUC (Escola Superior de Música de Catalunya) i des del 1998 al Conservatori Professional de Música d’Igualada, on hi faig classes tant a l’alumnat com al professorat. També he impartit molts cursos, conferències i presentacions sobre la Tècnica Alexander.

Des del setembre de 2011 estic involucrada en un nou repte: la creació i gestió d’una nova escola de formació de professorat de Tècnica Alexander, la tat(bcn), compartint aquest projecte amb l’Stuart Gutman.


Allò que més m’interessa en la meva pràctica docent és l’alumne: la persona que aprèn amb tot el seu ésser físic, intel·lectual i emotiu; que aprèn a través del seu procés únic i personal. I quina és la meva tasca, com a professora, per tal d’ajudar-lo en aquest procés.

Tinc el convenciment -i l’experiència que la pràctica diària m’ha donat- de que tenim entre mans una molt bona eina real i tangible de millora a disposició de qui vulgui aprendre a utilitzar-la.